STA JE ESA?

Ići dole

STA JE ESA?

Počalji od Admin taj Ned Mar 22, 2015 12:05 am


EVROPSKA SVEMIRSKA AGENCIJA

(skraćeno ESA) je internacionalna organizacija za istraživanje svemira osnovana 1975. godine. Sedište ove organizacije se nalazi u Parizu. Trenutno broji 18 država članica. ESA zapošljava više od 2.000 osoba sa godišnjim budžetom od 3,99 milijardi € / 5.65 milijardi $ (2011).

ESA-in program svemirskih letova uključuje i one s ljudskom posadom, većinom kroz učešće u programu ISS, istraživačke misije bez ljudske posade na Mesec i druge planete, posmatranje Zemlje, telekomunikaciona i druga naučna istraživanja, kao i održavanje svemirske luke Gvajana. Mjesto odakle ESA lansira brodove je Center Spatial Guyanais (Svemirski centar Gvajana) u Kourou, Francuska Gvajana. Mjesto je izabrano zbog blizine Ekvatora, odakle su lansiranja brodova u orbitu komercijalno povoljnija. Tokom 1990-tih, ESA se profilisala kao vodeca na tržištu komercijalnih Svemirskih letova, a zadnjih godina je preuzela vaznu ulogu i u istraživanju svemira.Centrala Evropske Svemirske Agencije u Parizu


S obzirom na to da je hladni rat završio s padom Sovjetskog Saveza i padom "gvozdene zavese", svemirske agencije širom sveta su morale da revidiraju svoje vizije i ciljeve. U razgovoru s JAXA, Japanskom nacionalnom svemirskom agencijom, Jean-Jacques Dordain ESA-in direktor (od 2003. godine) ukratko je opisao misiju Evropske Svemirske Agencije:

"Danas se svemirske aktivnosti provode sa ciljem dobrobiti građana, i ti isti građani zahtevaju bolji kvalitet života na Zemlji. Oni žele više sigurnosti, ekonomski razvoj, ali takođe žele da ispune svoje snove, povećaju svoje znanje, i žele da mladi ljudi budu privučeni potragom za naukom i tehnologijom.

Mislim da svemir može uraditi sve ovo: Može povećati kvalitet života, bolju sigurnost, ekonomsko blagostanje, ali takođe može ispuniti snove građana i napojiti njihovu žeđ za znanjem, kao i privući mlade generacije. Ovo je razlog zašto je istraživanje svemira integralni deo celokupnih svemirskih aktivnosti. Uvek je bilo tako, a biće još važnije u budućnosti.
"

Članak II, Svrha, Konvencije o osnivanju Evropske Svemirske Agencije, SP-1271 (E) od 2003. godine takođe definiše misiju ESA:

"ESA-ina svrha će biti osiguranje i saradnja (isključivo u miroljubive svrhe) među evropskim državama u istraživanju svemira, tehnologije i njene primene u svemiru, sa ciljem njihovog se korištenja u naučne svrhe, i za operativne sistemske svemirske aplikacije:"

Svi sastanci Aencije se odvijaju na engleskom, francuskom i njemačkom jeziku, sa obezbijeđenim simultanim prevodom. Svi službeni dokumenti su također dostupni na jednom od ova tri jezika, međutim ostali tipovi dokumnata se objavljuju samo na engleskom i francuskom jeziku.

ESA je postigla veliki napredak prema svoj cilju da kompletira operativnu flotu za lansiranje, konkurišući u svim sektorima navedenog tržišta. Njena flota se sastoji od tri velike rakete dizajna, Ariane 5, Soyuz-2 i Vege. O lansiranju raketa brine se Arianespace, koja ima 23 akcionara koji predstavljaju industriju koja proizvodi Ariane 5, zatim CNES, i svemirsku luku u Francuskoj Gvajani.


Poslednji put izmenio Admin dana Ned Mar 22, 2015 1:17 am, izmenio ukupno 2 puta

Admin
Admin

Broj poruka : 502
Datum upisa : 07.01.2015

Pogledaj profil korisnika http://esa-serbian.forumsr.com

Nazad na vrh Ići dole

Re: STA JE ESA?

Počalji od Admin taj Ned Mar 22, 2015 12:54 am


ZEMLJE CLANICE

ESA nije u zvaničnim strukturama Evropske Unije (EU), iako ove dve organizacije imaju neke zajedničke ciljeve.
Takođe zemlje nečlanice EU su članice ESA-e (Švajcarska i Norveška).


Države koje su osnovale ESA 1975. godine:
   Belgija
   Danska
   Njemačka
   Francuska
   UK
   Italija
   Holandija
   Švedska
   Švicarska
   Španija

Ostale članice:
   Finska
   Grčka (od 2005)
   Irska
   Kanada (Kooperacioni ugovor)
   Luksemburg (od 1. jula 2005)
   Norveška
   Austrija (od 1987)
   Portugal
   Mađarska (Kooperacioni ugovor)BUDZET

Budžet ESA za 2005. godinu iznosio je oko 2.977 milijardi €, što je povećanje za oko 10% u odnosu na 2004. godinu. Najveći doprinos budžetu ove Agencije u 2005. dali su Francuska (sa 29.3%), Nemačka (sa 22.7%) i Italija (sa 14.2%).

Najveći deo predviđenog budžeta se troši za ESA lansirne letilice, koje predstavljaju najskuplji deo aktivnosi ove Agencije (22% procenta troškova se odnosi na ovu kategoriju, dok su druga najskuplja stavka letovi sa ljudskom posadom).

Godišnji budžet za 2011. godinu je iznosio 3,99 milijardi € / 5.65 milijardi $.

Države članice obično imaju sopstvene svemirske programe koji se razlikuju u njihovom organizacionom i finansijskom delovanju prema ESA. Na primer, francuski svemirska agencija CNES ima dvostruko veći budžet nego što iznosi njen novčani doprinos ESA. Nekoliko svemirski orjentisanih projekata su zajednički projekti između nacionalnih svemirskih agencija i ESA (npr. COROT). Takođe, ESA nije jedina evropska svemirska organizacije (npr. Evropski satelitski centar).

Admin
Admin

Broj poruka : 502
Datum upisa : 07.01.2015

Pogledaj profil korisnika http://esa-serbian.forumsr.com

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu