BROJEVI I CINJENICE

Ići dole

BROJEVI I CINJENICE

Počalji od Admin taj Ned Mar 22, 2015 1:28 amKOLIKO SARADNIKA IMA ESA?
2013. godine ESA je zaposljavala oko 2.250 visoko kvalifikovanih saradnika iz svih drzava clanica – naucnike, inzinjere, IT-specijaliste i administrativne sluzbenike.

KAKO SE FINANSIRA ESA?
ESA-aktivnosti se dele u „Obavezan program“ i niz opcionalnih programa. Obavezni program, koji obuhvata programe za istrazivanje svemira i opsti budzet se finansira od strane drzava clanica. Doprinos pojedinih drzava se upravlja prema svacijem bruto domacem proizvodu. Sto se tice opcionalnih programa, svaka drzava moze da odluci sa kojom visinom doprinosa ce da ucestvuje.

KOLIKI JE ESA – BUDZET?
Procenjeni budzet za 2013. Godinu je iznosio 4.282,1 miliona Evra. ESA funkcionise po principu geografskog povratnog dejstva (“Geographic Return“), to znaci, ona investira preko industrijskih ugovora za programe svemirskih letova u svaku zemlju clanicu iznose, koji manje ili vise odgovaraju doprinosima svake zemlje.
KOLIKO PLACA SVAKI EU-GRADJANIN GODISNJE ZA ESA?
Evropske investicije u svemirski program po glavi stanovnika su uporedno veoma niske. Za izdatke svemirskog programa, svaki gradjanin ESA – zemlje clanice placa poreze u visini od oko jedne bioskopske karte. U Sjedinjenim Drzavama su investicije u civilne letove u svemir skoro cetri puta vece.

KAKO IZGLEDA ESA-STRUKTURA?
Upravni gremijum ESA je ESA-Savet. On donosi osnovne odluke, koje odredjuju okvire za razvoj evropskog svemirskog programa. Nezavisno od velicine i doprinosa, svaka zemlja clanica je prisutna sa jednim glasom u ESA-Savetu.

Na celu ESA, nalazi se Generalni direktor, koji se bira svake cetri godine od strane ESA-Saveta. Svaki istrazivacki odeljak ima osim toga, jedan sopstveni Direktorat, koji je pod Generalnim direktorom. Trenutno je Generalni direktor, francuz Prof. Zan-Zak Dorden.

Admin
Admin

Broj poruka : 502
Datum upisa : 07.01.2015

Pogledaj profil korisnika http://esa-serbian.forumsr.com

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu